Kunststof rotatiegieten

Het proces
Bij rotatiegeiten wordt één helft van een holle matrijs gevuld met kunststof poeder, voornamelijk polyethyleen (PE). Na het vullen wordt de matrijs gesloten en begint deze te draaien (te roteren) om zowel horizontale als verticale as. De draaiende matrijs wordt vervolgens in een oven geplaatst, waar de poeder bij een temperatuur van 240-325ºC vloeibaar wordt en tegen de matrijswand een uniforme laag vormt. Aan het einde van de verwarmingscyclus wordt de matrijs naar een koelkamer gebracht. Hier wordt de matrijs met behulp van lucht afgekoeld, waarbij het product uithardt. Daarna wordt het roteren gestopt en kan het product uit de matrijs worden genomen.

Voordelen
Rotatiegieten biedt een hoge mate van kleur- en vormvrijheid en is ook geschikt voor kleinere productseries. Dit aantal kan variëren van 10-10.000 stuks. Een product dat met behulp van rotatiegieten is gemaakt biedt een enorm hoge slagvastheid en is spanningsvrij. Door toepassing van deze techniek kan het product uit één stuk, dus naadloos, worden gemaakt.

Specifieke kenmerken
Polyethyleen is de meest toegepaste kunststof in de wereld en is volledig recyclebaar.
De thermoplastische eigenschappen veranderen na het rotatiegietproces niet of nauwelijks. Hierdoor kan gerecycled kunststof opnieuw als grondstof ingezet worden voor het maken van nieuwe producten. Belangrijke voorwaarde hierbij is wel dat de afvalstromen goed worden gescheiden op grondstofsoort (eigenschappen) en kleur.